fra bananarbejderne i Honduras

Søn af en Chiquita-jernbanearbejder (Chiquita i Honduras hedder Tela railroad Company). Faren deltog i den første store succesfulde strejke i banansektoren i Latinamerika - der endte med grundlæggelse af fagforening og indgåelse af overenskomst i 1954. German blev uddannet svejser og arbejdede først på en banan-puré fabrik, dernæst i sukkerindustrien, hvor han blev valgt til fagforeningens bestyrelse.

Aktiv i fagforeningen

Da han fik job i bananindustrien i 1989, blev han medlem af Chiquita-fagforeningen Sitraterco og hurtigt valgt til bestyrelsen. I 1994 var han den ledende kraft bag stiftelsen af COSIBAH og blev valgt til koordinator (formand). Han var også en af de ledende kræfter bag dannelsen af den latinamerikanske bananarbejderfaglige koordinering, COLSIBA, for at modvirke at de multinationale kunne spille de forskellige landes bananarbejdere ud mod hinanden og for at skabe indflydelse på de internationale handelsregler. Det galdt ikke mindst under den såkaldte banankrig mellem EU, USA og Latinamerika i 90’erne. Han blev også valgt til koordinator for COLSIBA, en post han dog ikke beklæder i dag.

Samarbejde med europæiske NGOere

Han bidrog stærkt til at skabe alliancer med NGO’er og faglige organisationer i Europa og USA for at lægge pres på de multinationale og i 2001 blev dette arbejde kronet med underskrivelsen af den første internationale rammeaftale med en multinational frugtgigant. Han var med til at slå søm i, da Chiquita-aftalen blev underskrevet under ILOs årskonfernce i 2001. Chiquita var kendt for ren cowboy-adfærd men skrev her under på at ville respektere arbejdstagerrettighederne og forhandle med fagforeningerne.  

Kritik af de multinationale

German er en af de stærkeste mandlige fortalere for øget kvinde-repræsentation og –indflydelse i de faglige organisationer. Han er også den ledende analytiske hjerne bag bananarbejdernes fælles forslag og strategier. Den enhed, han har arbejdet aktivt for, er formentlig den vigtigste årsag til at COLSIBA i dag har indflydelse i international sammenhæng. Han sørger flittigt for at bananarbejdernes organisationer er opdateret om internationale handelsforhandlinger, ikke mindst i forhold til EU, som fortsat har en diskriminerende told på 176 euro pr ton importerede latinamerikanske bananer.  Han står også – sammen med Gilbert Bermudez fra Costa Rica - bag COLSIBAs stærke kritik af de multinationales etiske adfærdskodeks, mærkninger og certificeringer, som ofte er røgslør, der skjuler en ekstremt fagforenings-fjendsk adfærd på plantageniveau.

Del siden