Rana Plaza skønmales af dansk mode og tekstilbranche

Dansk mode- og tekstilbranche skønmaler arbejdsforhold i AsienRepræsentanter for mode- og tekstilbranchen (og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ) har i dagens presse i bl.a. Berlingske og Jyllandsposten benyttet 2-årsdagen for katastrofen på Rana Plaza i Bangladesh, til at skønmale udviklingen i tekstilindustrien i Asien, hvor de køber hovedparten af deres tøj.

Repræsentanterne fra mode- og tekstilbranchen prøver at sminke forholdene i tekstilindustrien, naturligvis for ikke at miste omsætning. Men det sker på et forkert grundlag. Løn- og arbejdsforhold er stadig meget kritisable. Det fremgår bl.a. af Danwatch's analyser af situationen

Oveni kommer, at en tredjedel af de virksomheder, der fik produceret tøj på Rana Plaza, endnu ikke har udbetalt erstatning til arbejderne, det gik ud over. I alt 6 mill. USD mangler ofrene og de efterladte at få udbetalt. Danske PWT group, der blandt andet står bag kæderne Tøjeksperten og Wagner er en af de virksomheder, der har afvist at betale erstatning.

Der er brug for en meget mere systematisk indsats fra den branche, der bl.a. i Danmark profiterer på billig arbejdskraft og dårlige arbejdsvilkår i Asien, i stedet for en skønmaling af forholdene. Indsatsen indtil står slet ikke mål med behovet.

Desuden skal dansk udviklingsbistand ændres, så vi flerdobler støtten til udvikling af stærke og selvstændige fagforeninger, som kan beskytte arbejderne og forsvare deres interesser.

Danwatch's analyse kan læses her: 

Chr. Juhl

Del siden