SUPERMAGTEN KINA

Hver dansker køber hvert år varer fra Kina for  6.000 kr. Så omfattende en del af verdenshandel sidder det tidligere kommunistiske land i dag på.

Varerne er billige – og hvis de skulle produceres i Europa, ville det blive en merudgift for det danske samfund på 30 mia. kr.

Så glem alt om boykot af Kina på grund af brud på menneskerettighederne. Det er der ingen vestlig regering, som tør, sagde Flemming Ytzen på et velbesøgt møde i TIB torsdag 22. oktober 2009.

Økonomisk tiger

Kinas økonomi er i dag så stærk, at den kan måle sig med USA's. Væksten ligger årligt på 8 % - selv under krisen. Valutareserverne er verdens største.


Foran på miljøområdet
Også på miljøområdet er Kinas planer foran, fortalte Ytzen, der har besøgt landet og fulgt udviklingen siden 70erne. Vestas har de sidste år bygget vindmøller fra fabrikker i Kina – men i dag har Kina selv 30 virksomheder på Vestas størrelse. De har planer om at udvide store dele af det ekstra el-behov med vedvarende energikilder i form af vindmøller, vandenergianlæg og solenergi.


Globale opkøb
I kraft af Kinas store valutareserver  opkøber de virksomheder, olieselskaber og råvare-producerende selskaber i både Afrika og Sydamerika.

Gevinsten for Kina ved at åbne op for private virksomheder og satse på økonomisk udvikling har været mange, fortalte Flemming Ytzen. De har, som et af de få lande i verden formået at løfte en meget stor del af landets fattige op på et niveau, hvor de har et sted at bo, råd til ordentlig kost og en uddannelse.   

Bagsiden er, at uligheden mellem de fattigste og rigeste i dag er større end USA – noget som nok ville få Mao til at protestere hvis han havde levet.


Menneskerettigheder
Debatten efter foredraget var stor og handlede om problemerne i Tibet, menneskerettighederne, rivaliseringen mellem Kina og USA som dominerende magt, fagforeningernes rolle i Kina  og kommunistpartiets fortsatte rolle. Der var forskellige  holdninger til om Kinas økonomiske udvikling er et mirakel eller mareridt – alt efter hvor man ser tingene fra. Flemming Ytzens store viden og indsigt blev mødt med begejstring og engagement fra de fremmødte.


Mødet var arrangeret af AIF, TIB og 3F i fællesskab. De har alle haft Kina tæt inde på livet, når lokale arbejdspladser flyttes til bl.a.  Kina.

Flemming Ytzen er journalist på Politiken og udgav sidste år  bogen ”Supermagten KINA – mirakel eller mareridt”

Del siden